Gezegenimizin tamamı çeşitli minerallerden oluşur. Daha ateş küre halindeyken zaman içerisinde dünyamız soğur iken yer çekiminin etkisiyle bu mineraller yoğunluklarına göre sıralanmaya başlamış ve farklı yoğunluk ve sıcaklıktaki katmanların oluşmasını sağlamışlardır. Dünyamızın iç yapısında katmanların görülmesi yer çekiminden kaynaklanmaktadır. Dünyamızı oluşturan yer katmanları şöyledir.
Dünyanın iç yapısı |
YER KABUĞU (TAŞ KÜRE)
Gezegenimizin tüm yüzeyini kaplayan, soğuyup katılaşmış kayaçlardan oluşan bir katmandır. Yer kabuğu kendi içinde iki farklı katmana ayrılır. Bunlardan hafif olup üstte bulunanına kıtasal yer kabuğu (Granitik yer kabuğu ) ; ağır olup altta olanına ise okyanusal yer kabuğu (Bazaltik yer kabuğu ) denir.
- KITASAL YER KABUĞU (GRANİTİK YER KABUĞU)
- OKYANUSAL YER KABUĞU ( BAZALTİK YER KABUĞU)
Öncelikle, demir ve magnezyum açısından zengin, koyu renkli, ince taneli bir volkanik kaya olan bazalttan oluşur.
Bazaltik kabuk tipik olarak 5-10 km kalınlığındadır ve bu da onu kıtasal kabuktan önemli ölçüde daha ince yapar. Aynı zamanda, yaklaşık 2,7 g/cm³ olan kıtasal kabuğun ortalama yoğunluğuna kıyasla ortalama yoğunluğu yaklaşık 2,9 g/cm³ ile daha yoğundur.
Bazaltik kabuk, magmanın mantodan yükseldiği ve yeni kabuk oluşturmak için katılaştığı okyanus ortası sırtlardaki volkanik aktivite ile oluşur. Kabuk okyanus ortası sırtlarından kıtalara doğru hareket ettikçe soğur ve yoğunlaşır, sonunda dalma bölgelerinde mantoya geri döner.
Bazaltik kabuk, okyanus havzalarının bulunduğu yüzeyi oluşturduğu için levha tektoniğinde önemli bir rol oynar. Ayrıca bakır, çinko ve nikel dahil olmak üzere önemli bir mineral ve doğal kaynak kaynağıdır.
Bazaltik kabuğun ve özelliklerinin incelenmesi, Dünya'nın yüzeyini şekillendiren süreçleri ve ayrıca gezegenin mantosunun ve çekirdeğinin bileşimini ve evrimini anlamamıza yardımcı olduğundan, jeolojinin önemli bir alanıdır.
MANTO
- ÜST MANTO
- ALT MANTO
ÇEKİRDEK
Dünyanın çekirdeği iki farklı katmandan oluşur: dış çekirdek ve iç çekirdek.
- DIŞ ÇEKİRDEK
Dış çekirdek, katı iç çekirdeği çevreleyen sıvı bir katmandır. Esas olarak demir ve nikelden, daha az ölçüde kükürt ve oksijen gibi diğer elementlerden oluşur. Dış çekirdek yaklaşık 2.266 kilometre kalınlığındadır ve yaklaşık 4.000 ila 5.000 santigrat derece sıcaklığa sahiptir. Dış çekirdekteki yüksek sıcaklıklar ve basınçlar, dinamo eylemi adı verilen bir süreçle Dünya'nın manyetik alanını oluşturur.
Dinamo etkisi |
- İÇ ÇEKİRDEK
İç çekirdek, yaklaşık 1.220 kilometre yarıçaplı sağlam bir demir ve nikel topudur. Dış çekirdekten daha sıcaktır ve sıcaklıkların yaklaşık 5.000 ila 6.000 santigrat derece olduğu tahmin edilmektedir. Dünyanın merkezindeki muazzam basınç, yüksek sıcaklığına rağmen iç çekirdeği katı tutar. İç çekirdek ayrıca Dünya'nın iç yapısını incelemek için kullanılan sismik (deprem) dalgaların üretilmesinden de sorumludur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder