18 Mart 2023 Cumartesi

COĞRAFYANIN ALT DALLARI VE YARDIMCI BİLİMLER

Coğrafya biliminin araştırma alanı insan, doğa etkileşimi olduğu için multidsipliner bir yaklaşıma sahiptir ve böyle olmak zorundadır. Örneğin bir bölgenin topografik yapısının insan yaşamına olan etkilerini araştırırken, bir coğrafyacının Fizik, kimya, jeoloji, meteoroloji, hidroloji, sismoloji, ulaşım, hakim ekonomik sistemler... gibi disiplinlerin topladığı verileri yorumlayabilecek nitelikte olması gerekir. 
Mesela göçler. Bir bölgeye ya da ülkeye gerçekleşen yoğun göçün nedenleri ve sonuçları vardır. Bu neden ve sonuçlar sadece savaş ya da ekonomiyle açıklanamaz. Orta doğuda herhangi bir ülkede yaşanan problemler yaşadığımız ülkeye (Türkiye) göçleri tetiklemektedir. Çevrede başka ülkeler olmasına rağmen neden Türkiye tercih edilmektedir. Bunun sosyolojik açıklamaları olduğu gibi, siyasi nedenleri de vardır. Sosyolojik nedenleri siyasi ya da psikolojik etkilerden tek başına ayıramazsınız. Tabi durum ekonomi ile de perçinlenince dış göçlerin tüm alanlarda yerleşik insan ve kültürlerine olumlu ya da olumsuz etkileri olmaktadır. 
Örneğin doğal afetlere değinelim. Evet coğrafya doğal afetlerin nedenleri ve sonuçları üzerine de araştırma yapmaktadır. Deprem, sel, kasırga gibi ekstrem durumlar neden yaşanmaktadır. Burada ekstrem olayların yaşandığı alanların topografyasından, iklimine; bitki örtüsünden, toprak türüne, coğrafi konumundan, yeraltı su seviyelerine, burada yaşayan insanların ekonomik durumlarından, eğitim durumlarına... bir sürü parametre yaşanan doğa olaylarının afete dönüşmesine neden olur.

Dolayısıyla coğrafyaya yardımcı bilimler dediğinizde hemen her bilim insan yaşamına etkileri ölçüsünde coğrafyaya yardımcı olmaktadır. 


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ATMOSFERİMİZ

ATMOSFER NEDİR Yer yüzünü çepeçevre saran gaz tabakasına atmosfer denilir. Gezegenimizin atmosferi % 78 Azot (N2) - %21 Oksijen (O2) - %0.93...

POPÜLER YAYINLAR